Tuesday, August 11, 2009

Baby boy bersunat/khatan ( Male Infant's Circumcision)

Salam n Good Day..

baby bersunat? bleh ker? tak bahaya ker? tak susah ker nak jaga? siannya.. kecil lagi dah kene sunat?


me n asyraf @ hosp. Annur ready for circumcision, wearing him in Jumpsacbaby ring sling

tula persoalan yang selalu timbul bila kita bercakap pasal baby bersunat. Dan persoalan2 ini jualah yang bermain di fikiranku dan juga hubby bila doktor pakar kanak2 (paedratik) Klinik Pakar Kanak2 Annur menyarankan pada kami untuk mengsunat/khatan (circumcision) asyraf yg pada ketika itu berusia 3bulan. tp kami tak terus bersetuju n ambil keputusan tuk fikir n cuba minta 2nd opinion paed yg lain. baby asyraf ketika itu nmpak susah nk kencing, keras2 badan dia bile nk pee n kadang2 berdarah, ada blood stain tp xbykla.

blood stain urine asyraf kt cloth diaper dia..

pastu bile usia dia menjangkau 4 bln makin kerap pee dia ada blood stain n kadang nangis bile nk pee.. sian.. so kterang pergi plak klinik Paed yg lain(Azzahra), n paed ni pn ckp benda yg sama kulit dibahagian penis menutup saluran kencing, ada saluran tp sgt sempit, thats way bile air kencing banyak ada pressure n sebabkan tisu dibahagian penis terluka n berdarah.. so to solve it have to sunatkn la..

kami bersyukur gak la di zmn serba moden ni, ilmu n info bleh dpt hanya di hujung jari, hubby mula search internet psl baby sunat ni, tp xramai org kite yg bercerita psl baby bersunat walaupn paed ckp ramai yg dah buat even sebaik saja lepas dilahirkn.. yg ada website indon yg bercerita psl ni.. n ada cakp psl ring.. kami mcm.. ??? blur lg.. yg lain website us n oversea.. so ni ygku rase ku patut kongsi ngan uols smua.. so kterang pn decide nk sunatkn asyraf sbb sian sgt.. n oppoitnment kt annur sbb tu yg paling cepat kt azzahra n hosp putrajaya kene tungu lama lg..

Prosedur
so on sabtu lebih kurang kul 11 lebih asyraf pn menjalani prosedur sunat oleh surgeon Dr. Rashid di Hosp. Annur.. Doc tu pn explain n tunjuk alat yg akn dugunakan dipanggil PLASTIBELL CIRCUMCISION DEVICE atau pn panggilan biase RING..

n hubby pn ckp mcm yg dia baca kt website indon tu tp xde tunjuk plak gambar.. n kupn letak asyraf kt katil n misi trus bedung asyraf (smbil kuamik kamera nk snap n rakam)

smpai saat doc ukur penis asyraf..


aku xsanggup nk amik gambar nor rakam.. trus simpan kamera n ku bdiri kt kepala asyraf.. smbil usap2 kepala dia.. masa ni dia duk senyum2 lg.. doc mula sapu antiseptic iodin kt seluruh penis n celah kangkang.. n mula saat yg xsanggup kutgk.. doc inject anaesthesia (ubat pelali) n asyraf pn waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. sekuat2nya.. mcm gambar nila.. tp ni bkn asyraf tau.. bkn gambar sebenar.. hehehe
sian ank... smpai terkencing2 asyraf.. kudpt bygkn sakitnyer... doc inject kt pangkal penis bah atas n kiri kanan, kiranya 3 suntikan.. adola... sian ankku.. meraung smpai pejam mata xbuka2 n peluh mula bermanik didahinya.. ku hanya mampu mengusap kepala smbil berlagu zikir tuk tenangknnya.. smbil hubby n abgnya izz tgk doc wat operasinye.. si izz sibuk panggil "ashak2" (pelat) dgn xde perasaan.. hehehe...

so ape yg kuceritakn seterusnya ni berdasarkn crita hubby pd ku (sbb kuxsanggup tgk.. ngeri+ sian..) doc trus tgk penis smbil test kepit penis nk tgk ubat pelali dh jln ke blum.. adala dlm 3 minit baru penis xada tindak balas means ubat pelali dah berjalan , baru la doc truskn gunting skit bahagian kulit, masukkan ring (plastibell device) n gunting lebihan kulit yang nk dibuang pastu ikat ring ngan tali.. ish ku pn xreti nk crita.. tp bleh tgk kt cni.. http://www.cirp.org/library/procedure/plastibell/ or cm gambar bwh ni.
sepanjang prosedur berjln asyraf meraung xberenti, taula mayb sbb sakit bekas inject tu masih terasa or dia nk lepaskn dari bedung n nk didukong.. dah selesai terus asyraf pn berenti nangis n bleh senyum kt aku.. hehehe.. bagus ank mummy ni... kuatkn...


Penjagaan selepas bersunat
Doc kata ubat pelali ni biasenya bertahan 2jam, n doc advise cuci luka ngan air suam bercampur sikit garam, ubat cuci luka lain xdiberi, aku mula terigt mcm luka lepas bersalin cuci ngan air garam jer.. agaknye zmn skang dorg dh wat research luka lebih berkesan cpt kering ngan air garam jer.. ramai igt sakit.. tp tak sakit.. ku dlu luka bersalin teruk gak jahit pnjg nk cepat baik ku duduk dlm air garam.. xrase apapn.. n luka cpt baik n benang cepat tanggal. hubby tanya gak bleh cuci ngan dettol x? doc kata nanti lg sakit lgpn garam dh cukup.. n tukar diaper dengan kerap sebaik saja baby pee.. (bleh tau sbb mula2 baby akn mengais sakit nk pee.. my hubby kata experient dia dlu lepas sunat, penis rase ngilu masa nk pee) n doc suh monitor if any reason blow happen cpt2 bawa g hosp blik
-if bleeding xhenti2
-luka xkering n bernanah
-disfuntcioning penis. xmeregang (kemungkinan masa suntik terkene darah darah sbbkn penis xberfungsi.. bahye ni dikemudian ari..)
tp doc ckp perkara ni sgt jarang berlaku.. Luka akn sembuh sepenuhnya n ring akan jatuh dgn sendirinya selepas 7 hari.. doc hanya bekalkn ngan paracetamol tuk menahan sakit.

ni pun bkn gambar penis asyraf.. asyraf itam skit.. hehehe..

lps smua selesai kususukn asyraf sementara tunggu ubat, tgh2 nyusu tu tiba2 asyraf meraung sekuat2.. hah dah mula rasa sakit la tu.. agaknye ubat pelali tak lama bertahan dlm badan asyraf.. yela pelali ni pn ikut ketahan badankn.. lg la untuk baby dos pelali tu sgt rendah sbb bleh memudaratkn baby. ada gak doc yg langsung xguna pelali kt baby tp dorg sgt terlatih ar so dorg buat prosedur sgt cepat so baby xdela sakit sgt.. tp yela sakit la gak kn.. ikutkn kite luka skit pn sakit ni plak buang sebahagian kulit.. so asyraf xsempat 2jam , dlm masa 15min, dia dah rase sakit.. hubby la yg dukong n tenangkn dia smpai tertdo.. baru kami balik.. tp sebelum tu singgah jap kt Manjaku.. ku beli teething tuk asyraf wat hadiah (dh mula suka masuk tgn dlm mulut)..

asyraf on 3day.. dh bleh gelak.. maen ngan moo teething n blankie teething yg aku bli wat hadiah.. smpai terbalik kene muka blankie tu diwatnyer.. suka btul.. terkekek gelak

smpai umah smpai malam asyraf xla meragam sgt tp tiap kali pee tiap kali tu la meraung.. n aku tgk still ada darah lg, penis dia bengkak n lebam.. ish ku n hubby mula risau so we decided g Klinik terdekat.. tp ble check ngan doc tu.. aku cm nk hangin.. bleh tak doc tu kata dia xpenah tgk ring ni.. yg dia tau cara clamp.. hekelleh.. pastu esoknyer kami bawa asyraf g klinik Pakar kanak2 (nk pegi hosp blk jupe surgeon tu, dia xkeja plak that time).. n doc yg dia katakn pakar tu pn bleh kata xpenah tgk gak.. ya ampunn... so ape maknenye title Paedriatic kalau xtau.. yela even time blaja dulu xde la technologi ni patutnye doc2 ni kene la upgrade diri, elert la ngan kaedah n technologi perubatan terkini.. pelek la ku doc2 kt Malaysia ni...

akhirnya kutringat cebisan kulit asyraf misi bg bawa blk misi tu letak dlm bekas ring yg digunakan tu

nila cebisan kulit yg dibuang.. nmpak sikit jer.. tp yg skit ni la yg blok air kencing drp kuar..

n aku tgk nama ring ni kt belakang bekas tu, PLASTIBELL CIRCUMCISION DEVICE trus aku google ha.. sekali kuar smua ada Results 209,000 web pasal plastibell circumsion device. ada kaedah, penjagaan n siap ada video lg.. ring ni dah dicipta oleh seorg doc US pd thn 1950 lg nk digunakan sejak 1953 (ku nk cari blk website tu dh xjupe dh malas nk google..korg bleh google tgk satu2 kalau nk tau..) apasal la doc kte xtau ar.. dorg xabis blaja ker??? musykil sungguh.. baik aku yg takde ijazah kedoktoran ni bleh dpt byk ilmu perubatan via internet jer.. video tu tunjuk presedur sama ar ngan doc wat presedur kt asyraf www.icyou.com . kt web lain plak ada langkah penjagaan.. n aku bernafas lega...(sigh).. rupanya normal.. xde masalah.. mmg cmtu.. ring akan hitam bekas darah beku n lebam bekas inject, bengkak akan beransur ilang... so dpt kusimpulkn kaedah2 bersunat?khatan ada mcm2.. ada yg pakai clamp, Plastibell device (ring) http://en.wikipedia.org/wiki/Plastibell n ada yg sorg doc Msia cipta nama ISMAIL CLAMP bleh tgk kt cni.. http://www.ismailclamp.com/index.htm .

so ni ku dpt drp one website.. http://www.circinfo.com/prepandcare/icc.html sungguh detail

After-care -- Gomco or Forceps Guided

Bleeding
If there should be excessive bleeding:- using the thumb and index finger, make a ring around the top of the penis and squeeze tightly for FIVE MINUTES. If the bleeding does not stop contact the doctor immediately for advice or go to the nearest hospital casualty department.
Stitches
If stitches have been used, these will fall out by themselves within 7-10 days and no special action needs to be taken about them.
Dressings
Your baby may have only a light dressing over the wound itself or the doctor may have applied a bandage to the whole penis. In either case, if the dressing falls off early do not worry. There is no need for another dressing to be applied, but you can use a light one if you wish.
If the first dressing has not already fallen off within 24 hours it must be removed by soaking in a warm bath. Gently release the dressing, stopping whenever you start to feel any resistance to its removal ­ let the water soak off the clotted blood and then continue.
Bathing
Once the first dressing is off, the baby should be given a daily bath as usual, but add some salt to the bath water to promote healing. If the doctor has given you some antiseptic powder then use it as directed, otherwise do not put any antiseptics on the wound or in the bath water.
Adhesion
The glans may be a little raw from separation of adhesions. A little petroleum jelly (Vaseline) smeared on the wound and glans each time the baby is changed will prevent the two fusing together and forming 'skin bridges'.
Possible Problems
Notify the doctor immediately if:
  • There is persistent bleeding
  • There is excessive swelling
  • The stitches have not fallen out after 14 days
  • The baby fails to settle

When the Boy Becomes Older

When your son grows older he may notice the difference between his circumcised penis and the uncircumcised penises of his friends. You should prepare him for this by explaining that he has been circumcised and why you chose to have him done.
The Gilgal Society has a leaflet (All about being circumcised) which may be useful in explaining things to a 7-10 year old.
so uols if baby korg terpaksa n di advised oleh paed untuk disunatkan.. jgn panik.. bersabar dlu n minta 2nd opinion dr paed laen n if mmg btul baby susah nk pee n dh ada blood stain, jgn lengah2.. sian baby sakit tu nk pee... before nk wat prosedur tanya la dlu kaedah apa yg dipakai n dptkn info skit pasal alat/ device tu bkn apa bleh xla terkejut n pelek ble tgk nanti n sbgai lgkah persedian tuk kite.. n if dh sunat jus cuci ngan air garam, the next day tu bile luka dah kering skit masa mandi bleh rendam (dudukkn baby) dlm air garam tuk cepat baik.. ok tula pengalaman ku mgsunatkn my baby asyraf yg masa tu berusia 4bln 3mggu. huhuhu.. ank mummy ni dh jd org bujang ar.. cm pengasuh dia ckp.. asyraf dh bleh kawin.. kawin? huhuhu...


asyraf after 3days.. bleh senyum n gelak kekek..

ok tula citer psl sunat.. lotih dh ni menaip if ada typo sori la yer.. ada masa ku edit nanti..

qaseh,
AlinArman


8 comments:

Q said...

OMG~!!! i nvr knew there is such thing as early circumcise. hehe. and oh oh~!!! rayyan dah dewasa! n yea, malaysian doctor! tell me about it! mase Qish nk operate ankle dlu pon,mcm2 mslh!

syaz - JumpSacBaby said...

omg! sungguh tak readyyy nak menyunatkan Ari!!! serammmm
I can imagine the wail masa kene inject tu! and tiap2 kali nak kencing!! oh noooo.. bila nak sunatkan Ari ni camniii..

thanks for sharing btw!

nard said...

hurm..sian asyraf...
tp org arab..mmg da sunat bb mase lahir..kita ni je x wat camtu...

igt nak sunat kan airiel gak..sbb delisya pun lom sunat agi...

kat annur dia cas braper kak?

alinarman said...

qish : yup rayyan dh dewasa..hahaha..
syaz: tula siankn skitt.. aby asyraf si izz pn blum sunat lg.. xtau la ble.. xpe ar besar skit ar..
nard: cost kt annur RM 180.. kt azzahrah if xsilap RM130.. biase ar annur slalu mahal skit drp azzahra.. tp ari tu sbb nk cpt wat kt annur..

ajeeZewaniAziz (mommyajim) said...

ai tgh tercari2 info psl khatan...kt paritbuntar nh xto ktner ade gune kaedah nh...smlm nk sunat ank umo 4 taun tp dia wat perangai n sudahnyer kitorg xjd nk sunatkan dia...nyesal xsunat dia mase baby dulu huhu...tp sib bek xjd smlm...salah kitorg xtgk klinik 2 pakai kaedah ape...pas potong ngn laser, dia jahit la...so now tgk sepupu sepapat yg lain dah meraung2 sbb 'bird' masing2 da bengkak n sakit mase nk cuci huhhu

alin said...

slm mommy ajim..

better tanya dulu klinik tu kaedah dan prosedur dorg pakai tuk bersunat. ye baby if sunat tak susah nk jaga.. tp kita cm tak samai hati tgk baby kecil kena tahan sakit cenggitu.. tp baby sgt cepat tempuh lega dia.. sekejap dah baik

ajeeZewaniAziz (mommyajim) said...

ic...thanx 4 info ;p

Raudhatul 'Taqiah said...

salam kak.sy share kat teman2 psl benda ni.mtk share yer pengalaman akak ni=)..time kasih