Friday, August 7, 2009

selsema babi H1N1

Heboh pasal selsema babi seluruh dunia n now kt Malaysia, negara kita yg tercinta ni pun dah jd kes serius.. so ari ni ku nk kongsi plak psl selsama babi. ramai dah kene membabitkn 9 kes kematian.. kt serdang tempat aku ni pn byk dh sekolah tutup.. nak pergi mana2 pn risau jer.. hmm menakutkan.. aku ngan hubby mmg dh bawa hand sanitizer tu g mana2 pas pegang apa2 especially pemegang pintu n tangga mesti sapu hand sanitizer tu.. yg pelik orang kita termasuk kerajaan cm xserius.. ada yg balik oversesa yg kena arahan kuarantin tu.. dgn selamba kuar umah.. Hello sendiri mau igt la.. jgn la nk sebar virus, cube pk if kena anak bini sendiri camne rase? pastu ble kiae pakai mask untuk lindungi diri.. org plak tgk kita pakai mask mcm pelek n jauhkn diri igt kita dah kene virus tu.. hello! kalau dah kene mesti duduk hospital or kuarantin xkan nak kuar umah lg.. kita pakai untuk lindungi diri.. patut smua org dah kene pkai mask dah sbb negara kte sbnrnya serius!

aku nk kongsi apa yg dibuat oleh kerajaan negara China untuk tangani masalah ni drp merebak, dorg start dr dlm air craft lg.. penumpang xboleh turun, tp ada 2-3 org pegawai kesihatan akan buat screening sorg tgk body temperature, ble ada detact sorg , so yg barisan 3 dpn n 3 blkg smua kene kurantin.. ha cmtu la bagus.. ni kt negara kte, dh luar pesawat turun kt airport baru nk screening.. for sure virus tu dah berlegar2.. btul x.. pastu kene kt U, student jer bleh balik tp staf bleh keje lg.. cmne tu.. patut la virus ni makin merebak... hmm

so ni ku share info pasal selsema ni.. Selsema ni very high risk infection to person yg smooking, has atshma, children, pregnant woman. please read more here.

Beginner stage
Batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin bunyi tak kuat...

Second Stage
Susah bernafas, simtom macam asthma but not asthma, at this stage if you touch the person, or breath in the same room 80% boleh kena...masa ni kena kuarantin...at hospital. Masalahnya sekarang dah ramai yg kena.. hospital tak cukup katil & bilik kuarantin...Bila u pengsan macam nak mati baru dia org admitted.

Critical
Lung infection. Bila X ray we can see the virus covered the lung. At this stage u need oksigen with highest level, Strongest antivral..very
high drug

actually critical stage ni berlaku apabila wujud secondary infection akibat kelemahan immunity dari tindakan virus influenze A H1N1.that is why the best thing is to prevent this symptom from the earliest stage.

fyi, antiviral macam tamiflu pun hanya bertindak untuk mengubati, iaitu bila dah ada symptom, doc akan bagi tamiflu dan kemudian tamiflu akan menolong melawan tindakan viral,tetapi jika masih sihat dan ingin mengambil tamiflu, antiviral berkenaan masih tak dapat buat apa2, dia bertindak more like a medicine not like the other vaccine

vaccine H1N1 has already found, tapi negara kita lambat lagi nak dapat, kita dalam que lagi.negara lain yg kaya2 yg bayar cash untuk vaccine ini pun belum dapat, contohnya singapore. di seluruh dunia hanya ada 5 kilang farmaseutikal (milik GSK) yang menghasilkan vaccine ini untuk kira2 20 billion manusia seluruh dunia.

maka sebab itulah jangan rely dgn vaccine semata2..cari jalan untuk mengelak masalah ni, pakai mask, cari some supplement yg boleh menguatkan immunity

N ni adalah dicadangkn sebagai amaaln dan doa untuk umat silam bg menghindari penyakit ni drp berjangkit.. seseungguhnya kte berdoa dan bertawakal la.. kembali kepadaNYa yg Maha Berkuasa

1) baca Bismillah 5..Bismillah 5 ni baca setiap kali sebelum makan..ia kira sebagai syifa' dan pendinding.nak elak santau pun boleh..amalkan..

2) amalkan baca sepotong ayat dari surah yaasin.. salamun qaulam mirrobbirrahim
sbg zikir pelingung diri..


3) Doa Pilihan Pelindung Keluarga
Ajarilah anak-anak kita, diri dan keluarga kita dengan doa yang sohih dari nabi ini iaitu :-
من نَزَلَ مَنْزِلًا ثُمَّ قال أَعُوذُ بِكَلِمَاتِ اللَّهِ التَّامَّاتِ من شَرِّ ما خَلَقَ لم يَضُرَّهُ شَيْءٌ حتى يَرْتَحِلَ من مَنْزِلِهِ ذلك
Ertinya : sesiapa yang keluar dari rumah dan membaca doa " Aku berlindung dengan kalimah Allah yang sempurna dari segala kejahatan makhluk" maka dia tidak dimudaratkan oleh sesuatu apa pun sehinggalah dia kembali ke rumahnya semula." ( Riwayat Muslim, 4/2080)

Disebut dalam satu riwayat lain, nabi bersabda :-

فقال رسول الله من أي شيء قال لدغتني عقرب قال رسول الله أما إنك لو قلت حين أمسيت أعوذ بكلمات الله التامات من شر ما خلق لم يضرك إن شاء الله
Ertinya : nabi bertanya : kena apakah kamu ?
Lelaki berkata : aku disengat kala
Nabi berkata : sekiranya engkau membaca pada setiap petang " Aku berlindung dengan kalimah Allah yang sempurna dari segala kejahatan makhluk", nescaya dengan izin Allah kamu tidak akan ditimpa mudarat" ( Riwayat Ibn Hibban, 3/298 )

4) Juga sebuah lagi doa yang mudah dari hadis sohih:-
رَسُولَ اللَّهِ يقول من قال بِسْمِ اللَّهِ الذي لَا يَضُرُّ مع اسْمِهِ شَيْءٌ في الأرض ولا في السَّمَاءِ وهو السَّمِيعُ الْعَلِيمُ ثَلَاثَ مَرَّاتٍ لم تُصِبْهُ فَجْأَةُ بَلَاءٍ حتى يُصْبِحَ وَمَنْ قَالَهَا حين يُصْبِحُ ثَلَاثُ مَرَّاتٍ لم تُصِبْهُ فَجْأَةُ بَلَاءٍ حتى يُمْسِيَ
Ertinya : Rasulullah s.a.w didengari berkata sesiapa yang berdoa : "Dengan nama Allah yang tiada dimudaratkan sesuatu apapun dengan namaNya samada di bumi dan di langit, dan Dialah maha mendengar dan maha mengetahui" sebanyak 3 kali, maka dia tidak ditimpa kesusahan bala dan musibah sehinggalah subuh esoknya, dan barangsiapa membacanya ketika subuh 3 kali, dia tidak ditimpa kesusahan bala dan musibah sehingga petangnya" ( Riwayat Abu Daud, 4/323 ; At-Tirmidizi, 5/465 dan Ahmad ; Tirmizi : Hasan -

5) n ada gak yg bagi tau baca doa qunut selalu..

ku ada dpt sebuah doa dr email yg bermaksud
"Ada bgku lima dengannya aku memadamkn kepanasan penyakit berjangkit. Mereka itu, nabi yang terpilih, Ali yg diredhai, Fatimah dan kedua-dua mereka (Hassan & Hussein ).."

tp dari seorg forumer susibu.com, dia ada cari maklumat psl doa ni sbb rase lain skit.. so google & dpt info dr forum http://al-fikrah.net/Forums/viewtopic/t=6656.html yg menyatakan ada unsur syiah dlm doa tu. saya tak tau sejauh mana kebenarannya. Perlu refer pada ustaz/ustazah bertauliah.

Alternatif lain kita amalkan doa yang biasa didengar & dari sumber yg boleh diyakini. mcm doa2 yg kustate kt atas tu..


Lastly ada gak bagi petua tapi tak tahu kesahihanya cuma boleh di amalkan, untuk mencegah dari penyakit ni ada satu ustaz tu kata cuba amalkan minum air dari labu sayung, boleh mematikan kuman HINI ni, lagipun labu sayungni di perbuat dari tanah liat , bagus untuk kesihatan. tp fikir balik btul kot.. sbb if kte tersentuh babi kn kena samak dgn tanah liat.. so mayb dgn minum air dr labu sayung ni virus tu bleh mati.. waAllahhualam.. mudah2 kte dan famili djauhkan dpr virus ni.. aminn...

3 comments:

ito said...

good info alin..thak you..i pun cuak dengan benda ni..kalau keluar tu kita boleh pakai mask, tapi anak2 tu camna kan..dorang bukan nye nak..tu yg risau..

nard said...

betol tu kak..kita jln pakai mask...leh wat pandang pelek jer...

skrg pun nad x kuar memana...duk umh jer..ade hal bb tinggal..

takut sgt...kat spital baru ni pegi, penuh ngn org...

alinarman said...

btul ito & nard.. my izz pn kejap je pkai mask.. pastu rimas nk buka.. nk slamat duk kt umah jer la.. if kena kuar. baca doa byk2..