Friday, October 16, 2009

Tips Membina Ìzzah, Yakin Diri (Self-esteem) dalam Diri Anak-anak

Anda boleh mengamalkan 20 tips di bawah untuk tujuan ini:

  1. Berikan kasih sayang, perhatian dan buat mereka rasa selamat tanpa kira rupa paras dan kebolehan mereka.
  2. Galakkan mereka meluahkan perasaan dan berkongsi masalah.
  3. Niat perlu jelas dan tanpa ego apabila membetulkan kesilapan anak. Kita hendaklah membetulkan ‘perbuatan’ salah laku mereka, bukan diri mereka.
  4. Tetapkan peraturan dan terangkan sebab peraturan itu diberikan kepadanya. Jangan jemu mengulang peraturan ini dan pastikan anda konsisten dengan peraturan ini.
  5. Galakkan anak membuat pilihan sendiri. Elakkan memaksa anak menerima saja keputusan yang dibuat. Bagi kanak-kanak kecil, berikan dua atau tiga pilihan untuk memudahkan mereka memilih.
  6. Bina pengalaman baru dalam diri anak. Beri sokongan kepada mereka apabila mengambil risiko positif seperti belajar menunggang basikal.
  7. Jangan malu meminta maaf sekiranya ibu bapa melakukan kesilapan.
  8. Berilah pujian dan kata-kata galakan positif apabila anak berusaha melakukan sesuatu. Perkara itu perlu dilakukan SELALU dan SEGERA untuk memberikan kesan.
  9. Menggalakkan anak melakukan kerja dan kreatif mengikut kemampuan mereka. Dalam hal ini kita terlebih dulu mesti sentiasa melakukan sendiri kerja di depan anak. Jangan mengongkong anak dengan satu cara melakukan sesuatu.
  10. Menggunakan disiplin secara positif. Kanak-kanak akan berasa lebih selamat dan yakin sekiranya kehidupan seharian mereka seperti waktu makan, belajar dan bermain teratur.

Baca huraian 10 tips penting ini selanjutnya di sini.

Rosnah Ahmad dalam Pendidikan awal penentu kejayaan, keperibadian anak, 13 April 2005, Wadah Wanita Islam

No comments: