Wednesday, February 3, 2010

Ada apa dengan nama?

saya: Iskandar nama apa? what is ur name?
Izz: Ayish Istandar Syah! (Arizz Iskandar Syah)
saya: Adik nama apa?
Izz: Ashaf Raiyan Syah! (Asyraf Rayyan Syah)
saya: Papa nama apa?
Izz: Aman Syah! (Arman Syah)
saya: Mommy nama apa?
Izz: Fazidah!
saya: Faz.lin.da
Izz: Fazidah!
saya: faz.lin.da
Izz: Fazidah!!!
saya: kekekekeeke.. pandai! ank mommy!

dlm semua nama, izz xpandai sebut nama saya.. susah kot nk sebut linda tu..

lamakan saya xblogging psl anak2.. bkn apa xde masa.. smlm dah beria2 nk update psl ank2 sekali kt umah stremyx problems plak.. ok la berbalik pd izz.. izz skang (di saat entry ini ditulis) izz dah berusia 2 tahun 5 bulan (29 bln). dah byk ckp.. vocab pun dah byk dia tahu melayu n english. kami as parent mmg campur2 ckp sbb nk bg izz pandai english (xmcm mommy dier..hehehe), lg pun pengasuh izz, singaporean.. mmg selalu speak in english.. tp saya perhatikan izz xpandai sebut perkataan yg ada K contoh nama dia iskandar jd istandar.. lg satu if perkataan english yg ada er contohnya bumper, dia akn sebut bumpel.. tp izz punya sebutan english lg sedap drp ckap melayu.. hehehe..

"Raja yang di hormati"
dari sebelum kawin.. saya berkenan dgn nama ISKANDAR. bila kawin ckp kt DH nk bg nama ank lelaki Iskandar.. x sangka DH pun suka nama tu.. masa saya pregnant, FIL mimpi nama ank kami Iskandar.. eh mcm dah diberi petunjuk.. cuma kt depan tu, DH nk huruf pangkal 'A' mcm nama dia, so saya nk letak Afdlin coz amik skit nama saya, tp DH xbrp berkenan lg pun xde makne.. so saya ikut je la DH letak Arriz kt depan bermaksud 'yg dihormati' tp sepatutnya Aariz.. double aa bermaksud 2 harkat panjang sebutannya dlm bahasa arab. tp DH kata sian nanti dia yg first plak dlm kelas so tukar letak double rr.. tp saya suh letak double zz.. DH xsetuju.. xpela.. saya beralah.. tp bila saya tulis kt mana2 nama izz saya akan tulis Arizz (double zz) bkn Arriz (double rr) mcm dlm my kid izz.. hehehe.. so nama izz, Arizz Iskandar Syah bermaksud 'Raja yang dihormati'. tp if tulis dlm forum ke or fb. saya akn tulis nama izz dgn 'izz' sbb ringkas n pendek..

kami panggil izz dgn nama 'iskandar'.. tp pengasuhnya panggil izz, saya tak kisah sbb izz pun ada makne yg baik.. izz bermaksud 'kekuatan' tp iskandar bahasakan diri dia 'tandar'.. kekeke.. xsedap btul bunyi dia.. so kitorg suh dia bahase kan diri dia 'izz'.. n dgn adik, 'abang izz', tp kdg tu tersasul.. bila adik ambil mainan dia, dia akn ckp..

"dont!.. dont touch! tandar punyer!"
saya or DH pun betulkan "abang izz punya.."
izz pun sebut blk "dont.. aaabangg izz punyer!"

bila adik xlepaskan mainan.. dulu dia gigit tgn adik.. tp bila dah kene marah, skang tak gigit dah.. tp mengadu kt saya or DH.

"mommy nenok adik ni.." or
"mommy nenok asyaf ni.."
kekekeke.. tgk dah bunyi nenok.. tapi huruf 'F' izz bleh sebut dgn elok.. selalu panggil asyraf dgn 'asyaf'

"kemulian pintu syurga"
masa cerita "bella" kt tv (lakonan elly mazlin), ada watak RAYYAN (lakonan Ako Mustaffa) saya terus tersuka nama RAYYAN.. terus cari makna.. Rayyan : dalam bahasa arab sebutannya Roy.yan. bermaksud pintu syurga bagi orang yang berpuasa..
tp bila ckp dgn DH.. dia kata xbes ar.. saya xpeduli, terus simpan nama tu tuk 2nd son. masa preggy 2nd son.. saya tanya DH nk bg nama apa? DH kata 'Asyraf'.. dan kebetulan saya mmg suka nama tu dr form 3 lg.. bknla sbb nama xbf ke apa.. xde pun xbf nama tu.. tp suka.. sedap didgr oleh telinga saya dan maksud pun baik 'kemulian'.. n sekali DH kata full name 'Asyraf Rayyan Syah' .. saya kata eleh dulu kata xsuka nama Rayyan.. dia kata dulu.. skang ok.. hehehe.. siap dlm perut lg dah DH dah panggil Asyraf Rayyan.. tp masa lahir kami cuba pk nama lain.. tp cm xbes.. so genap seminggu.. kami decide nama 2nd son.. 'Asyraf Rayyan Syah' bermaksud 'kemulian pintu syurga'.. dan kami panggil 'asyraf'..

ada apa dgn nama?
penting.. sbb nama itu satu doa.. esp. apa yg keluar dr mulut mommy.. so saya pentingkn nama yg baik.. sebab tu saya panggil nama ank2 dgn nama penuh "iskandar" dan "Asyraf"..

saya ada terbaca if nk bagi nama ank yg ada makna pun kene tgk juga makna.. jgn la letak makna yang terlampau tinggi maknanya mcm nama2 syurga disambung dgn nama2 nabi.. bkn apa takut si empunya nama tak berbawa dgn nama tu.. dia akan jadi sebaliknya.. tula sebab, ada org namanya sedap dan bagus tp dia jd nakal or jahat.. mungkin sbb tu.. Waallahualam.. dulu ada juga teringn n bg nama iskandar.. Iskandar Zulkarnain.. tp takut dia tak berbawa maksud nama tu.. lg pun DH xbrp berkenan nama Zulkarnain.. xjd la letak..

saya pun selalunya akan panggil nama org dgn nama yg si empunya nya sendiri suka.. dlm kelas saya dulu saya la sorg yg panggil kawan saya dgn nama yg org lain xpanggil.. eh phm ker.. cthnya la kawn saya nama shidah.. saya tanya nk panggil apa.. nama yg awk suka.. shidah ckp panggil along la. so saya sorg panggil dia along.. lg sorg.. ayu.. org lain pnggil dia siti (sbb ada sorg lg nama ayu) tp saya sorg panggil ayu.. mulanya saya tanya suka ke org panggil siti? dia kata xbrp suka, biase org panggil ayu.. bkn apa saya nk bila saya panggil nama org tu. org tu dgr rase seronok kita panggil dgn nama yg dia suka..

faz-lynn-fazlin-alin-linda-
itu adalah antara panggilan org kepada saya dari zmn sek. smpai skang.. family pula panggil saya dgn nama inda atau adik sbb saya ank bongsu.. tp sejujurnya saya lebih senang if org panggil saya dgn nama lynn tp lynn bermaksud yg lembut atau alin bermaksud yg tinggi. dam sejujurnya saya agak kurang senang if org memanggil saya dgn nama linda.. dr kecil lg xtau kenapa.. mayb sbb masa bdk2 dulu ada sorg bdk lain yg duk dekat rumah saya pun nama linda (saya tak kenal sgt), so saya tak nak sama dgn bdk tu.. lagi pun linda xde makna. drp panggil linda, saya lg suka org panggil nama penuh saya FAZLINDA.. tp xkisahla panggil apa pun.. kt tempat kerja ni org panggil saya linda, sbb dah ada lin kt satu ofis ni.. patut masa mula2 dulu saya suh dorg panggil alin or faz kn? tp skang dah terlambat.. semua kt ofis dah kenal LINDA.. hmm redha jela.. hehehe..

mmg nama saya tu xde makna.. menurut cerita mak.. ayah n mak xde idea nk bg nama kt saya dulu.. ayah mesti nak huruf pangkal 'F' n ada z di tengah.. hmm last2.. sape tau bg nama kt saya.. mak bidan yg mengurut mak masa dlm pantang.. mak bidan tu kata.. bg "nama FAZLINDA la.. mcm nama ank makcik.. ank makcik tu pndai .. msk universiti.."

..kekeke.. siap ckp masuk U lg.. yelah zmn dulu xramai org msk U kn.. mmg kira cerdik la.. bdk 'FAZLINDA' tu.. eh.. kira saya kena panggil makcik la kan.. sy baru lahir tp dia dah msk U.. so bila ayah dgr je nama tu. terus ayah pun letak la nama saya FAZLINDA.. smpai skang saya teringin nk jupe 'makcik FAZLINDA tu.' yela nk tgk jugak org yg menjadi inspirasi kpd nama saya tu kan.. hehehe..

okla pnjg plak entry psl nama ni.. sbg selingan.. ni gambar izz n asyraf dgn rumah palstik baru.. heheeh.. ni mommy n papa yg teruja nk beli.. sbb izz selalu buat semak mainan tu kitorg beli rumah senang izz izz main dlm tu nk sepah dlm umah tu pun xpe.. kekeke. tp rase berbaloi lg jugak.. dia suka duk dlm tu.. ok la layann..






Qaseh...
alin arman

2 comments:

Rya Rizyana said...

my 3rd child pun nama rayyan jugak.. Danny Rayyan..

alinarman said...

hi rya..
slm kenal..
u member mbw yerk? tgk ur blog wearing ur rayyan with rs.. nmpak kemas..

sedap nama danny rayyan.. ada makne baik.. tp yg eloknya disebut dgn sebutan arab agar maksud menresap ke ankkan..