Wednesday, February 24, 2010

Cloth Diapering

aksi asyraf dgn ittibitty cloth diaper from Australia..


dah lama nk bercerita pasal cloth diaper (CD) tapi xde masa n mood n k nulih.. ada dah cerita psl ni dulu kat cini.. tp tu pun psl nk masuk contest punya psl.. (sekali jurinya main buat cabutan jer.. penat saya nulih karangan n upload gambor terbaekkk.. :()

ni pun cm xde mood nk menaip so saya post gambar dulu la. Selepas mendapat persetujuan Dear Hubby (DH, ni adalah pembelian CDs kali ke4 (16.07.09)

dan ke5 (24/07/09).

Pembelian Pertama (2 keping CDs : Drybess Pocket Hybrid s size & Happy Heinys Pocket S size) dah tak igt bila tapi sblm izz lahir lagi la.. tgh sarat pregnant izz.. tahu psl CD nipun secara kebetulan masa search n nk cari ring sling.. terjupe la website jual cd (masa tu blog n farum Malaysian babywearers xwujud lg.. if not xde la susah 2 cari sling). Pembelian ke2n ke 3 pun xigt bila.. tp tujuan for izz la.. pastu Dh mcm xbrp setuju sbb katanya leceh n mahal.. so hajat nk CDing izz pun stop takat tu..

After lahir asyraf, mmg sgt terasa duit kuar beli dispo diaper tuk 1 baby n 1 toddler.. sebulan dlm Rm 100++.. (tupun beli dispo yg murah jer n mahal masa pakai mlm jer..) then saya terus tekad nk Cding asyraf.. so after asyraf 5bln start beli sikit2..saya beli brand yg berlainan .. nk tgk performence dulu n fit ok tak dengan asyraf n izz.. n dapat cd Lunatots free masa izz short listed finalis pertandingan bayi PAMA 2009..

kisah selanjutnya mengenai my journey cding my kids akan saya cerita lain kali yer.. :)ni la antara CDs yg ada .. baru lepas angkat dari jemuran..


sekali basuh penuh ampaian.. tp xsusah masuk je dlm washing machine.. cuba bayangkan mcm ni la sampah dispo yg kita buang hari-hari.. tu baru sorg ank .. hmm.. tlg selamatkan bumi kita dr sampah!.. huhuhu... tp utk makluman cara jemur ni xbrp digalakkan utk memastikan jangkahayat cds anda.. means nk pastikan getah elastik tu xcepat rosak .. kena jemur CDs melintang.. bkn mcm dlm gambar ni.. masa ni main belasah jer.. nanti saya tunjuk gambar cara jemur yg betul..


ok nantikan cerita dan review saya mengenai setiap brand cd yg saya gunakan

Qaseh...
alin arman

6 comments:

kakngah said...

happy CDing...
ai sndr fully CDing. cuma xder la fancy2 Cd mcm izz tu.. hihihi!!! cute la...

Rya Rizyana said...

a`ah la cantik n fancy2..

danny pun fully bercd

aLoNg@Na said...

cntik la kak..nmpak mcm sporty pn ye..so skang si asyraf ni fully CDing la ek...

~: UmmiNor:~ said...

salam,
blogwalking sekali terjumpa ur blog...2nd person from M***I yg jumpa ade blog...wah bleh la kita kawan kan kan kan? btw sy d TM, yg depan sekolah rendah tu...

p/s: kat luar tak pernah jumpa, alih2 jumpa kat cni ek...tp sy selalu tgk awk dr jauh, awk kan femes selalu jadi mc hehehehe

cikyatt said...

hi...saya baru jek seminggu gune cd utk my new baby..same with u mula2 tu utk anak pertama mmg mls tp biler masuk anak no. 2, duit lg byk kuar...at last nekad beli 10 keping terus...so far x der masalah pun guna cd ni...nyesal x beli dr dulu

alinarman said...

lama baru ble bls komen..
kakngah: hi tq.. sy beli nk tgk performence cd ni.. alang2 pilih yg yg ada corak n chantik skit.. huhuh

rya: bagus2.. kita ber cd.. bleh selamatkan alam kn..

na: bleh dikatakan fully cd la.. tp ada gak kdg2 lambat basuh n hari hujan .. stok xcukup terpaksa pakai dispo..

umminor: hai.. ooo u kt TM yer.. sape yerk.. xkenal lg.. xpe nanti kita jupa tegur2 la yer.. slm kenal.. :)

cikyatt: tula.. mmg terasa beli dispokn.. atleast bercd.. mula2 jer.. pastu mmg jimat long trm kn..