Wednesday, July 28, 2010

Review: Wrap Neobulle Louis

saya berpeluang mencuba pelbagai jenis babywearing gear.. drp ring sling ke wrap dan juga Soft structered Carrier (SSC) tp lupa nk blog it out.. semua sy review kt forum, MBW jer.. dan disebabkan ramai yg menanya saya pasal babywearing ni.. so saya tempek review bw gear yg pernah saya cuba di sini ya.. ni salah satunya.. yg lain akan menyusul kemudian..

salah satu kaedah mengendong bayi adalah dgn menggunakan sehelai kain yg panjang yang dipanggil WRAP. kaedah ini merupakan kaedah traditional yg masih digunapakai secara meluas sehingga kini terutama sekali di kawasan Europe. Panjangnya bergantung kepada si pemakai dan teknik wrap yg nk dibuat.. ada 6 size. yg saya tau size 3: 3.2m, size 4: 3.7m, size 5:4.2m dan size 6: 4.6m. kalau slim dan kurus panjang dlm 3.7 m pun dah cukup. tp if si pemakai tinggi dan fulffy dalam 4.6m la.

kelebihan menggunakan wrap:
berat baby/ank yg dikendong akan disebarkan keseluruh bahagian badan si pengendong jadi baby akan rase weightless.. tak berat lgsg dan rasa sgt selesa.
bagi newborn baby pulak.. baby kan rasa sgt selesa dan terasa bagai dalam perut ibunya. perasan tak kdg2 ada bayi yg baru lahir meragam, ada org ckp dia mcm inginkan dan rindukan keadaan mcm dlm perut.. so dgn gunakan wrap baby yg meragam dpt ditenangkan dan dlm masa sekejap baby pasti akan tertidur..

tp untuk menggunakan wrap kita mesti pandai membalut kain tu.. so kena belajar tekniknya dulu.. mula2 mmg la susah.. tp lama dah pndai sekejap jer.. kacang yo..
tp nk beli wrap ni mmg sakit skit la.. agak MAHAL! rate dlm RM200 hingga mencecah hampit RM1k! sbb semua wrap drp overseas.. imported! & kebanyakkannya ditenun sendiri.. mcm kita punya songket lakan tenun.. so mahal la.. nak nak if wrap tu menggunakan kain sutera dan di celup dye.. dgn color yg menarik lg la mahal.. tu yg bleh capai dekat RM1k.. tp yelah bleh jd harta turun temurun smpai ank cucu.. hehehe..

so ni my review using neobulle louis (3.6m, comes with true measure 3.9m) adalah kepunyaan salah seorg MBW member EMIZA. Emi dgn bermurah hati membenarkan wrap2 yg chantik2 kesayangannya (yg byk berkoyan-koyan itu.. hehehe) itu berjalan bagi memberi peluang MBW member yg lain merasainya..
ha, tula kelebihan menjadi member MBW ni.. so adalah peluang rasa2 bw gear, kot2 ada member lain yg bg travelling dorg punya carrier.. dapek gak merasakann..
so apa lg korang.. dah join belum MBW? byk kelebihannya selain bleh g gathering dan belajar mcm2 lain.. hehehe.. mari mari mari...

ayo sudah tersasar dlm tajuk sebenar.. ok back to topic.. saya pilih to trying neobulle louis. Emi punya lois ni brand new.. masih blum lembut lg.. tp bila dah lama2 pakai mesti soft. dpt je tgk color wow! cun!.. pink & turqouise.. i like.. but.. its really thick for me. agak susah nk ikat.


bawa blk umah, xsempat nk pakai lg.. my izz dah sibuk nk pakai dulu.. hehhee.. tgk dia kendong tiger dia.. siap nyanyi dodoi lg.. smbil sayang2.. hehehe



i jus pakai 2 kali kt rumah..tupun sekejap jer.. overall tak minat sgt sbb agak tebal.. tp sgt suka colornya cun..


AW thank you verymuch Emiza for the opportunity.. really appreciate it.. nk beli sendiri mmg tak do la.. mahalll.. hehehe...

ok itu je buat kali ni.. nanti sambung yg lain pula ya..

Qaseh...alynn fazz

2 comments:

Glam Mama Adriana said...

such a wonderful color combo!!

alin said...

u r rite adrin.. chantik kann..