Wednesday, December 9, 2009

am i a good mother?

pagi ni kesabaran ku hilnag lg.. izz amik diaper dlm bakul yg nk diantar ke umah pengasuh n buka tape diaper tu n lekat di kakinya.. ku mula la hangin sbb nanti tape tu ilang gamnye n dah tak leh guna lg..(yes ku bg pakaikn diaper yg murah siang ari n mamypoko masa tdo mln jer.. jimat..)
terus kutarik (rampas sebenarnya) diaper drp tangan izz smbil bebel n masukkn blk dlm bakul.. pastu dia amik lg.. smbil pndg muka ku tersenyih2.. bila ku tgk n nk amik semula.. dia mula lari smbil gelak2.. ku mula la hangin.. dah la nk cepat dia bleh nk main2 plak... terus tarik tgnnya dgn kasar n rampas the diaper.. izz terduduk n diam terus..hubby tanya kenapa.. aku mula bebel.. hubby jus ckp elok2 dgn izz jgn buat mcm tu.. terus izz g dekat papanya..

bila ku fikir balik.. kesian nya izz.. agaknya dia nk bermain2 ngan mommynya.. tp mommy plak marah2.. terasa kejam plak ku sbg mommy.. x patutkan.. smpai di ofis hati tak keruan.. xleh nk buat kerja.. rase bersalah sgt pd izz.. even ku tak pukul tp marahku pg td agak keterlaluan.. hmm.. smpai sekarang igt pd izz.. dah la xcium dia masa anta kt pengasuh.. nk cium jer top izz trus lari nk main ngan kawan dia ada mainan baru.. ku plak dah nk cepat.. terus kutinggalkn cm tujer.. aiseh.. skang baru nyesal.. n terigt2 sgt.. mudah2 lepas ni ku berfikir 10 kali sblm nk marah ank2.. tp mmg as a working mommy, kdg aku stress.. dgn bebanan kerja ofis, kerja rumahtangga yg tak sudah2.. tahap kesabaran ku dgn karenah izz kdg mudah goyah.. cian izz.. mommy minta maaf ya izz.. mommy sayang izz sgt.. luve u izz..

demam anak2 alhamdulillah dah baik selepas seminggu.. tu pun lepas g klinik jupa paed rupanya izz ada tonsil, mkn antibiotik tu yg baik, asyraf pun ada infection di tekak.. tp skang dua2 dah sihat.. hrp lepas ni ank2 ku membesar la dgn sihat.. amin..

5 comments:

azura said...

biasala kak...walau sebanyak mana ilmu parenting yang kita baca dan belajar, kdg2 kenakalan anak boleh buat kita hilang sabar.

orang biasa cakap, anak sulung ni eksperimentasi. yes, eksperimentasi dari segi menduga emosi kita etc.

don't feel guilty. benda2 mcm ni helps us to become a better mother in future :)

izzati said...

rindunya kt izz ngn asyraf...
lma xtgk...:-)

efi said...

alinn... pls call efi. 019 3336571 pasal saffa pad. ada lg tak?

alinarman said...

azura..

tqvm.. tulakan.. dah byk baca teori parenting.. tp ble nk praktik.. kdg2.. tak terbuat sbb byk iktu emosi n keadaan..

izzati..
xpa nanti maksu update selalu crita depa n upload gambaq na..

efi..
sori nanti sy call

efi said...

alin,
19/12 pegi tak? jom laa.. takde kawan la.. gimme a call! susahhhh nak ctc u, dear...:)