Wednesday, December 2, 2009

wean off and FM.. brand apa yg bagus?

recently i got a msg form fb.. the msg is like this..


Alin just want ur opinion about this topic.
I ingat nk introduce my bby yg dah 1thn 3bln FM. selama nie bby bf. so dia dah biasa la menyelak je baju i if nk bf. i rasa i kena bg dia FM cos i have to take medicine yg nnti effect kat bby if dia bf. so u ada x cara2 nk ajar bby i how to introduce FM. i rasa mcm susah je.maklumla since dia lahir until today dia minum susu cap gantung.
so if u xkeberatan dptla u bg opinion or the way how or u tau brand apa yg bagus....tq alin :-)

and this is my answer

slm sue..
hmm.. i pun bkn la expert n rasenya bkn la org yg sesuai tuk bg solution for ur problems nih.. tp i can just bg apa yg i rase btul.. tp u kene minta nasihat dari mereka yg pakar.. jap lg i bg link..

b4 that.. pardon me for asking.. u mmg perlu amik those medicine ker? yg mmg doc prescribe? n doc ada bgtau x, mmg xbleh for bf moms n effect on breastmilk? if all the answer yes.. so u terpaksa la stop bf.. tp sori to say.. sian la kt ur dear daughter (DD) baru 1thn 3bln.. x smpai 2thn lg kn.. tp if dah terpaksa nk wat cmne..

wean off

nk introduce FM to fully BF baby/toddler mmg agak susah.. base on my experrient tgk my niece n my officemate's baby/toddler.. ada yg smpai amik air doa..(tu last solution tp mmg berjaya). sbb utama i rase the taste is totally different.. dia dah biase n agak sukar n tukar.. yela mcm kita punya selera dah biase mkn nasi or benda yg kita suka then tiba2 kena tukar.. mmg payah kn.. so same la ngan baby/toddler.. lg satu coz baby/toddler akan teringin nk kemam our soft nipples cm gian gitu.. hehehe

so i think u tak leh wean off terus secara mendadak.. kena slow2 introduce her to fm.. lg satu nk tanya dia nk ke minum dlm botol.. if dia xnk botol, u bleh bagi dlm cup or sippy cup.. like i said last time choose sippy cup yg menarik n dia suka to attract her to drink in that sippy cup.

brand apa yg bagus?

depents to the baby/toddler.. ada yg sesuai ada yg tak.. kene try n error.. sesuai ni dr segi.. dia nk ke tak, sedap ke tak.. pastu hadam ke tak.. nk tau badan dia hadam ke tak tgk dia popo ok x? ada sembelit tak? if sembelit kene tukar means tak sesuai.. FM milk ni kan dr lembu.. lembu ada 4 perut utk hadam makanannya.. tp kita ada satu jer perut so mmg lambat hadam la.. (even they produce andmake it to their best nk samakn susu lembu ngan human milk tp mana nk samakn dgn yg Allah cipta susu mansia utk manusia, susu lembu utk lembu..) n kdg ada FM yg mmg agak susah nk hadam. n somestimes ada baby/toddler yg ellergy to protein susu lembu.. so kene amik soys milk.. i dah tak igt brand name.. rase ada 2 brands di pasaran. bleh tgk label ada sebut from soya.

for me, my elder son mmg from born until 1 year mix BF n FM (sbb i kurang ilmu xtau cara nk handle n wat ebm.. ketuk kepala sendiri!). than stop bf when he jus 1 year old (i preggy again).. he wean off himself sbb my BM dah kurang.. dia xpuas n lapa.. hehehe.. so izz dr 5bln (i think.. dah xigt) ada prob sembelit.. from newborm amik S26 (mahal)dah start nmpak prob sembelit, pastu tukar S20 gold (lg mahal) tak ok jugak pastu tukar Anmum ok smpai setahun sembelit lg..tukar paling murah Dugro (Dumex)ok.. tp nmpak mcm tak kenyang.. sbb kejap2 nk susu.. i ada rase, mmg agak manis.. i think thats why my son kerap nk susu sbb lapar mayb formulanya kurang susu tp lebih manis (sb tu harga murah kot.. dunno..), pastu tukar lg Neslac.. ok smpai skang..

keburukkan FM

u kene try mana yg sesuai ngan ur DD.. mmg susu yg mahal tu ada byk kandungan dan kelebihan nutrient yg dimasukkan tu.. tp one of paed (paediatrician) yg i jumpa masa DS sembelit dulu ada ckp.. pilih FM yg biase jer.. elak yg byk sgt benda yg dimasukkn dlm FM tu.. means yg byk sgt formula (yg kebanyakknya chemicals) .. kdg byk sgt pun memudaratkn juga coz sometimes the body cant absorb pun those formula.. n terus ke buah pinggang sebagai bahan kumuhan.. n yg paling menakutkan.. akan effect buah pinggang if they cant functioning better to kumuhkn bahan2 ni.. (yela kidney budakkan tak matang lagi..) mcm kes melamine dlm fm kt China tula.. (nauzubillah.. jgn la ada kes cmtu or kene kt anak2 kita plak..)

refuse to take any type of cow's milk

ada jugak some baby/toddler yg langsung tak mau FM.. so for the solution u bleh bg fresh milk.. or if dia tak nk lgsg any kind of cows milk.. u bleh bg soy milk yg dlm kotak tu ke.. or u bleh buat sendiri..home made soy milk.. n u kene bg makan makanan yg high in protein to replace milk..
i think that it.. hrp dpt menjwb persoalan u.. tp please.. please.. find another opinion.. this is jus my 2 cents.. mayb btul or may b not.. coz im not pakar pemakanan nor lactation counselor.. i think u can ask lactation counselors

1. Puan Nor Kamariah ada fb.. founder susuibu.com or
2. Puan Suraya kt blog ada contact no. bleh call or email..
3. Puan Farah Farhan dlm blog bleh contact
3. Puan Rita Rahayu dlm web ni ada contact..

ok sue..
good luck ya.. apapun jgn dipaksa.. buat dgn cara yg lembut.. n akhir sekali if tak bleh wean off jugak cuba cari ustaz or iman ke yg bleh buat air doa.. InsyaAllah cari ni mmg berkesan..

4 comments:

Anonymous said...

my bb, i dpt suggestion fm ni pun from doctor. he suggested me utk try S26, so far my bb ok with s26. tapi kena ikut sukatan n stage umur dia, kalau sembelit tu thats mean dia kurang zat besi. ingredients n sukatan dlm fm nie berbeza ikut peringkat umur. so, sometimes i selang seli kan dengan s26 gold, coz s26 gold nie dia mahal skit dari s26 biasa.
fm nie ikut kesesuaian pada bb gak, bukan sumer bb sesuai ngan s26 nie...

lia said...

salam kenal...

saya ada refer LC pasal nk substitute BM dgn others milk (FM, freshmilk, uht milk etc) masa anak da 14m++ sbb ebm xcukup kot masa 2 (da lupa sbb)...

LC ckp, kalau mlm anak direct feeding, siang hnya pastikan anak dpt liquid (air kosong, susu uht, fresh milk, vitagen etc) yg mcukupi... xperlu bg FM dah...

biler usia da 2yo, kalau da xperah, xperlu bg susu sbb masa 2 anak perlu blajar mkn mcm org besar tp sbb kebiasaan org kita bg susu jugak pada anak sampai 4-5tahun jd LC tu ckp, better bg uht milk, fresh milk dari formula milk(FM)

kalau ada silap, sila betulkan ya... sekadar bkongsi ilmu yg dapat ;p

Hanim said...

My suggestion as a fully BF mom, that practises baby led weaning, and a pro BF doc.

Just be sure that ubat memudaratkan baby, some meds cuma kurangkan susu, but very minimal excretion into the breast milk.

IMO, takyah formula pun takpe. Terus kasi fresh milk pun ok. No need bottle dah pun, use sippy cup, normal cup. I follow fellow US moms, and my kid mmg refuse bottle at 14 mths, and wean off BF on her own at 18 months.

Formula... well tak sedap tu satu hal (compared to BM), plus I kurang berkenan dgn bebenda yang diorg add in. Insha Allah if balance diet, kiddo will grow up healthy. My daughter mmg refuse formula daripada baby.

alinarman said...

anonymous(u lupa letak nama ni )
my izz dulu pun (masa i xde ilmu bf.. stok selalu xcukup kene topup ngan fm.. hmm..)ambil s26 tp after 6mths dia start sembelit.. tukar gold pun sembelit.. so tukar lactogen baru ok.. mmg kene tgk ank kita ok ke tak..

lia
slm kenal.. i think u r absolute ly rite.. :)

hanim..
tq very much for ur info Dr. Hanim.. tp my DS skang dah 17mths n sgt susah nk mkn.. susu jer.. so i dah risau dia tak dpt balance diet so bg dia susu predisure
(spelling?) yg pemakanan lengkap tu.. ok ker?